måndag 10 mars 2014

Frågor judendom


Frågor judendom




1.    Hur uppstod judendomen? Liten kortfattad historik önskas!
Abraham räknas som den förste juden. Han levde för nästan 4000 år sedan och var en nomadhövding. Hans son Isak och hans sonson Jakob räknas som judendomens stamfäder. Abraham vandrade tillsammans med sitt folk västerut eftersom där var levnadsvillkoren var bättre. Tillsammans vandrade de från plats till plats eftersom de inte hade något eget land. Abraham ingick sen i ett förbund med Gud där han lovade att bekänna sig till den enda guden och då skulle hans folk få ett eget land och även bli Guds utvalda folk. Jakobs söner vandrade vidare till Egypten och blev slavar år farao. Denna tid är viktig i Judarna och deras historia. På 1300-talet f.Kr. kallade Gud på Moses och ville att han skulle ta Israels folk ut ur träldomen. Moses fick stentavlor med den heliga läran, toran, på Sinai berg. Han förnyade även förbundet med Gud.


2.    Inom judendomen finns flera olika riktningar - ta reda på vilka det är och beskriv kort vad de innebär.
Ortodox judendom innebär att man ska hålla alla religiösa regler och att man blir helig inför gud genom att följa Lagen.
Reformjudendom är inte lika strikt. De vill på olika sätt förändra judendomen. De tycker att etiken är det viktigaste.
Konservativ judendom är konservativa och vill hålla fast vid de gamla traditionerna som finns. Men sen vill de ändra vissa saker i religionen så att det ska passa in i det moderna samhället.
Chassidism hör till den ortodoxa judendomen. De sjunger och dansar gärna för att visa sin glädje och på så sätt försöker få kontakt med Gud.
Kabbala är en lite annorlunda inriktning som är en form av judiskt mystik och även en hemlig lära. Genom att leva sig in i det gudomliga och be i sitt inre tror de att människor kan höja sig till det gudomliga. Det är en populär lära som är ganska komplicerad.


3.    Varför kan judendomen sägas vara "Kunskapens religion" - motivera!
De anser att deras religion är baserad på kunskap och hur de kan använda sin kunskap i livet. De vill förstå vad deras lära är. De diskuterar varje detalj för att de vet att olika människor ser saker på olika sätt. Ensam har du bara dina egna tankar och åsikter men om du diskuterar det med någon annan får du en inblick i hur de tänker och du kan kanske använda dig av det. Samtidigt behöver man kanske förklara sina egna tankar och måste tänka lite längre. Genom att byta kunskap och tankar blir man klokare. Dessa tankar om judendomens texter finns även i böcker och liknande. De vet också att allt inte går att få svar på. De inser att det finns mycket som de inte vet och de accepterar detta.

4. Helig skrift; många skrifter finns inom judendomen, men vilken är "den heliga" - vad heter den och vad finns skrivet i den? Ta även upp ett par andra viktiga skrifter, och beskriv kort vad de tar upp.
Tora eller Lagen är den heliga skriften som togs emot av Mose på berget Sinai. Den ger vägledning om vad livet handlar och ska undervisa judarna. Tanakh heter den heliga skrift där undervisningen finns och består av samma texter som i den kristna Bibelns Gamla Testamente. 
Talmud beskriver principerna bakom Torans lagar och regler och är den muntliga Tora. De heliga skrifterna bygger på de lärda personernas undervisning. Mishna kallas den viktigaste delen. Andra lärda personers kommentarer till verken är också viktiga för judendomen.


5. En rättrogen jude har 613 regler att följa - men en är den allra viktigaste säger en av de i filmen - vilken?
Gör inte mot andra vad du inte vill att de gör mot dig.

6. Ta reda på vad följande begrepp betyder och gör en kort beskrivning av vad de innebär: Tanakh, Tora, Talmud, Shema, Sabbat, Pesah/Pesach, Jom Kippur, Rosh Hashana, Bar Mitzva/Bat Mitzva, Kosher, Diaspora, Pogrom, Sefarder och Ashkenazer.
Tanakh- Är en helig skrift där undervisningen finns.
Tora- Ordet betyder undervisning och det är Guds undervisning till judarna.
Talmud- Är en skrift där den muntliga Tora har samlats. I den finns bland annat de skriftlärdas stadgar, lagdiskussioner och skriftutläggningar.
Shema- En viktig text. Består av korta bitar ur Moseböckerna. Alla judiska män ska läsa denna morgon och kväll. Texten handlar om att man ska älska Gud och att det bara finns en Gud. Liknas ibland som en judisk trosberättelse.
Sabbat- Vilodag då inget arbete får utföras. Börjar vid solnedgången på fredagen och slutar vid solnedgången på lördagen.
Pesah/Pesach- Det judiska namnet på påsken. En viktig högtid för att minnas och fira hur Gud befriade israeliterna ur slaveriet i Egypten. På hebreiska betyder Pesah ungefär gå förbi.
Jom Kippur- Högtid där man brukar vara i synagogan och be om förlåtelse till Gud om man gjort fel och även be andra människor om förlåtelse. Man fastar också denna dag. Denna dag kallas också för försoningsdagen.
Rosh Hashana- Även kallad nyårsdagen. Pågår i två dagar och man ska tänka på året som gått. Be om förlåtelse om man gjort fel och komma på vad man kan göra detta nya år för att förbättra sig själv.
Bar Mitzva/Bat Mitzva- Bar Mitzva betyder på hebreiska budets son. En ceremoni för pojkar som blivit tretton år och en dag. Man firar eftersom de då ses vara tillräckligt gamla för att följa buden i den judiska läran. Bat Mitzva betyder budets dotter och är en ceremoni för tjejer som fyllt tolv år och en dag då de anses kunna följa buden i den judiska läran.
Kosher- Kommer ursprungligen från ett hebreiskt ord för rätt och riktigt. Det står för den maten som man får äta och de föremål som man får lov att använda i religiösa sammanhang.
Diaspora- Är ett grekiskt ord som betyder spridning och innebär att en grupp människor vilka tillhör ett visst folk eller religion som lever utanför sitt ursprungliga område. Ofta lever de i ett land där många av de andra de lever med tillhör religion eller folk än dem. Används ofta om judar som lever spridda utanför Israel.
Pogrom- Detta är ett ord för våldsamma och blodiga förföljelser av en folkgrupp. Oftast när man pratar om Pogrom pratar man om förföljelser av judar som skett i flera länder i Europa. 
Sefarder och Ashkenazer- Sefarder är de judar som är släkt med de judar som levde i Spanien och Portugal förr i tiden och ashkenazer är de judar som är släkte med de judar som på medeltiden levde i området Ashkenaz i Tyskland och norra Frankrike.



Källor:
NE och Wikipedia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar